Po uspešni krstni izvedbi plezalnega spektakla v balvanskem plezanju Triglav The Rock Ljubljana 2017, na katerem sta slavila Janja Garnbret (SLO) v ženski in Chon Jongwon (KOR) v moški konkurenci, se bodo vrhunski slovenski in svetovni športni plezalci 19. maja vrnili na Kongresni trg. Vrhunec bo tudi letos večerni finale v soju žarometov, v katerega se bo uvrstilo po 6 najboljših tekmovalcev iz vsake kategorije, ki ga boste lahko spremljali tudi v neposrednem televizijskem prenosu na TV SLO 2.

Pri balvanskem plezanju, ki sodi med najmlajše oblike športnega plezanja, športniki ne uporabljajo plezalnih vrvi ali ostalih klasičnih varovalnih pripomočkov, temveč zgolj blazine. Enega od petih novih športov olimpijskih iger v Tokiu leta 2020 si boste v živo lahko ogledali tudi v Ljubljani!

Kvalifikacije, v katere se lahko prijavijo vsi, ki bodo v letu 2018 dopolnili 15 let, bodo potekale 18. maja 2018 v plezalnem centru Plus Climbing v Kopru, polfinale, v katerem se bo pomerilo 40 tekmovalcev in finale, v katerega se uvrsti po šest najboljših v ženski in moški kategoriji, pa 19. maja 2018 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Dogajanje v središču prestolnice se bo začelo ob 9. uri s spremljevalnim programom, ki so ga organizatorji letos še nadgradili. Na Kongresnem trgu bo obiskovalce čakal Adrenalinski park, v katerem se bodo lahko na poligonu v višini 4 metrov lahko preizkusili v plezanju. Najmlajšim bo na voljo tudi stena za male junake, najbolj pogumni pa se bodo lahko spustili po urbanem zipline-u.

Triglav The Rock Ljubljana letos vstopa v novo serijo neodvisnih tekmovanj pod okriljem Svetovne plezalne zveze (IFSC) z nazivom “International Climbing Series“. To so tekmovanja, katera ne štejejo za točke v svetovnem pokalu, a jih IFSC vseeno priznava in uvršča na mednarodni koledar plezalnih tekmovanj.

Novost tekmovanja je tudi višji denarni sklad, ki letos znaša 20.000 EUR, od tega zmagovalec prejme četrtino zneska, kar postavlja tekmovanje ob bok največjim tovrstnim dogodkom v Evropi. Polfinalne in finalne smeri na 30-metrski montažni plezalni steni bodo tokrat postavljala najbolj uveljavljena imena športnega plezanja v svetu, med njimi Laurent in Mateo Laporte iz Francije in Švicar Manuel Hassler.

Ustvarjalna ekipa je že z lanskim dogodkom, ki si ga je kljub slabemu vremenu v živo ogledalo preko 4.000 ljudi, preko TV zaslonov pa še dodatnih 30.000, upravičila zaupanje generalnega pokrovitelja Zavarovalnice Triglav, ki je tudi letos omogočil pripravo dogodka. Rdeča nit je znova arhitekt Jože Plečnik, v čast katerega smo lani ob 145. obletnici njegovega rojstva in 60. obletnici smrti v logotip postavili Tromostovje.

Letos smo Plečnika počastili tako, da smo enega najboljših športnih plezalcev, ki je kot drugi na svetu preplezal eno najtežjih smeri Es Pontas na Malorki, ambasadorja dogodka in lanskoletnega podprvaka Jerneja Kruderja izzvali, da prepleza najbolj impozantne zgradbe, ki jih je Plečnik ustvaril. Poleg Tromostovja je Jernej preplezal še Centralni stadion za Bežigradom, Cerkev Sv. Mihaela, Šance na Ljubljanskem gradu, Križanke, Pokrite tržnice in Narodno in univerzitetno knjižnico, maja pa se bo že drugič spopadel s postavitvijo oprimkov na Kongresnem trgu v Ljubljani.